Składniki:
- 4 średnie buraki
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Buraki myjemy i gotujemy wraz ze skórką przez ok. 1 godz - aż będą miękkie. Odlewamy je, studzimy, obieramy skórkę i ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Cebulę obieramy i siekamy na drobniutką kostkę, a następnie podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy buraki, skrapiamy sokiem z cytryny (buraczki zachowają wtedy naturalny kolor i będą lekko kwaskowe) i podsmażamy mieszając przez ok. 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą dodajemy potem do buraków. W razie potrzeby podlewamy małą ilością przegotowanej wody. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz