środa, 22 maja 2013

Buraczki zasmażane

Składniki:
  • 4 średnie buraki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • l, pieprz, cukier do smaku
Buraki myjemy i gotujemy wraz ze skórką przez ok. 1 godz - aż będą miękkie. Odlewamy je, studzimy, obieramy skórkę i ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Cebulę obieramy i siekamy na drobniutką kostkę,  a następnie podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy buraki, skrapiamy sokiem z cytryny (buraczki zachowają wtedy naturalny kolor i będą lekko kwaskowe) i podsmażamy mieszając przez ok. 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą dodajemy potem do buraków. W razie potrzeby podlewamy małą ilością przegotowanej wody. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz