Składniki:
- 4 średnie buraki czerwone
- mięso rosołowe ok. 250 g
- marchew 2 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- listek laurowy 2 szt.
- majeranek 1 łyżeczka
- 2 ząbki czosnku
- ziemniaki ok. 600 g (5-6 szt.)
- 1 łyżka mąki
- śmietana do zupy (ok. 150 ml)
- sól, pieprz do smaku
- ocet i cukier do smaku
- tłuszcz ze skwarkami - 4 łyżki
Buraki obrać, umyć i pokroić. Zagotować wodę (około 2 l) dodać mięso, pokrojone buraki i marchew. Następnie wrzucić listek, ziele angielskie, majeranek i
kostkę rosołową oraz wyciśnięty czosnek.
Gotować aż buraki będą miękkie, tj. około 50 min.
W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odlać, odparować.
Barszcz przyprawić do smaku solą pieprzem, oraz octem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną.
Podawać razem z ziemniakami, dodając skwarki.
Gotować aż buraki będą miękkie, tj. około 50 min.
W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odlać, odparować.
Barszcz przyprawić do smaku solą pieprzem, oraz octem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną.
Podawać razem z ziemniakami, dodając skwarki.
Smacznego !
Smaczniejszy jest bez mięsa i ma lepszy kolor.
OdpowiedzUsuń