czwartek, 19 lipca 2012

Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki:
  • 4 średnie buraki czerwone
  • mięso rosołowe ok. 250 g
  • marchew 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • listek laurowy 2 szt.
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku
  • ziemniaki ok. 600 g (5-6 szt.)
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana do zupy (ok. 150 ml)
  • sól, pieprz do smaku
  • ocet i cukier do smaku
  • tłuszcz ze skwarkami - 4 łyżki
Buraki obrać, umyć i pokroić. Zagotować wodę (około 2 l) dodać mięso, pokrojone buraki i marchew. Następnie wrzucić listek, ziele angielskie, majeranek i kostkę rosołową oraz wyciśnięty czosnek.
Gotować aż buraki będą miękkie, tj. około 50 min.

W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odlać, odparować.
Barszcz przyprawić do smaku solą pieprzem, oraz octem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną.
Podawać razem z ziemniakami, dodając skwarki. 

Smacznego !

1 komentarz: