Składniki:
- pierś kurczaka
- cebula
- bakłażan
- cukinia
- ananas w puszce
- mleko kokosowe w puszce
- sos sojowy (4 łyżki)
- przyprawa curry
- 5 ząbków czosnku
- korzeń imbiru
- papryka słodka
- oliwa z oliwek
- bulion (1 szklanka)
- sól, pieprz czarny
Kurczaka kroimy w paski, dodajemy do niego starty imbir, wyciśnięty czosnek (3 ząbki), przyprawy (curry, sól, pieprz, papryka), sos sojowy oraz 4 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą i zostawiamy na ok 20 minut. Siekamy drobno cebulę i smażymy ją na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojonego bakłażana oraz tak samo pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy aż warzywa będą miękkie i odstawiamy na bok. Smażymy kurczaka, następnie dodajemy do niego warzywa i podlewamy bulionem. Dusimy razem ok 10 minut, potem dodajemy mleko kokosowe i pozostałe dwa ząbki czosnku pocięte na cieniutkie plasterki. Podajemy z ryżem, ja jeszcze lekko skrapiam cytryną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz