niedziela, 30 września 2012

Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Składniki:
  • pierś kurczaka
  • cebula
  • bakłażan
  • cukinia
  • ananas w puszce
  • mleko kokosowe w puszce
  • sos sojowy (4 łyżki)
  • przyprawa curry
  • 5 ząbków czosnku
  • korzeń imbiru
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek 
  • bulion (1 szklanka)
  • sól, pieprz czarny
Kurczaka kroimy w paski, dodajemy do niego starty imbir, wyciśnięty czosnek (3 ząbki), przyprawy (curry, sól, pieprz, papryka), sos sojowy oraz 4 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą i zostawiamy na ok 20 minut. Siekamy drobno cebulę i smażymy ją na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojonego bakłażana oraz tak samo pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy aż warzywa będą miękkie i odstawiamy na bok. Smażymy kurczaka, następnie dodajemy do niego warzywa i podlewamy bulionem. Dusimy razem ok 10 minut, potem dodajemy mleko kokosowe i pozostałe dwa ząbki czosnku pocięte na cieniutkie plasterki. Podajemy z ryżem, ja jeszcze lekko skrapiam cytryną.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz