Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler)
- cebula
- żur gotowy w butelce (moim zdaniem najlepszy f-my Krzętle - 330 ml)
- 3 białe kiełbaski
- 4 średnie ziemniaki
- wędzony boczek, lub kiełbasa (15 dag)
- śmietana 18%
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy, 3 szt ziela angielskiego, łyżka majeranku, sól, pieprz
Włoszczyznę kroimy w kostkę i gotujemy z listkiem i zielem 25 minut. Dodajemy majeranek, cebulę uprzednio drobno pokrojoną i zeszkloną na patelni z drobno pokrojonym boczkiem lub wędzoną kiełbasą oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Wlewamy żur, wrzucamy wyciśnięty czosnek, zagotowujemy, przyprawiamy i zabielamy śmietaną. Podawać można z ćwiartkami gotowanego jajka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz