sobota, 7 lipca 2012

Zupa Grochowa - grochówka na wędzonce.- przepis



Składniki:
  • kawałek wędzonej kości lub wędzony boczek (ok 200g)
  • 300g wędzonych żeberek
  • 200g kiełbasy wiejskiej
  • 400g grochu (ja używam łuskanych połówek - nie trzeba tyle moczyć co zwykłego)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka, pół selera, pół pora
  • kilka ziemniaków
  • kostka rosołowa (mięsna)
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie średnie cebule
  • dwie łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • listek laurowy (2 szt), ziele angielskie (3 szt), majeranek (1 łyżka)
  • sól i pieprz do smaku

Groch namoczyć w wodzie i zostawić na ok 2 godziny. Następnie wypłukać, zalać ok 2 l wody, dodać kość lub boczek (pokrojony w paski) i gotować ok 30 minut. Żeberka oddzielić od kości i pokroić w drobne paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju na patelni. Następnie dodać pokrojone mięso i troszkę podsmażyć, aż cebula bedzie złocista, dodać mąkę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Dodać do gotującego się grochu, razem z włoszczyzną (marchewka i ziemniaki w kostkę, por w talarki). Wycisnąć czosnek i wrzucić do zupy razem z kostką rosołową i przyprawami  Gotować jeszcze ok 25 minut, aż ziemniaki, groch i marchewka będą miękkie.

To moja ulubiona zupa - smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz