Składniki:
- kawałek wędzonej kości lub wędzony boczek (ok 200g)
- 300g wędzonych żeberek
- 200g kiełbasy wiejskiej
- 400g grochu (ja używam łuskanych połówek - nie trzeba tyle moczyć co zwykłego)
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka, pół selera, pół pora
- kilka ziemniaków
- kostka rosołowa (mięsna)
- dwa ząbki czosnku
- dwie średnie cebule
- dwie łyżki oleju
- łyżka mąki
- listek laurowy (2 szt), ziele angielskie (3 szt), majeranek (1 łyżka)
- sól i pieprz do smaku
Groch namoczyć w wodzie i zostawić na ok 2 godziny. Następnie wypłukać, zalać ok 2 l wody, dodać kość lub boczek (pokrojony w paski) i gotować ok 30 minut. Żeberka oddzielić od kości i pokroić w drobne paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju na patelni. Następnie dodać pokrojone mięso i troszkę podsmażyć, aż cebula bedzie złocista, dodać mąkę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Dodać do gotującego się grochu, razem z włoszczyzną (marchewka i ziemniaki w kostkę, por w talarki). Wycisnąć czosnek i wrzucić do zupy razem z kostką rosołową i przyprawami Gotować jeszcze ok 25 minut, aż ziemniaki, groch i marchewka będą miękkie.
To moja ulubiona zupa - smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz