Składniki:
- 0,5 kg słoniny bez skóry
- 0,5 kg surowego boczku (chudego)
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka do smaku
Słoninę i boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i wytapiamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 min. - do czasu aż w tłuszczu będziemy mieć zarumienione skwareczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, tak samo pokrojone jabłko, na sam koniec dodając wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Przez ok. 10-15 min pozostawiamy na małym ogniu, do czasu gdy cebulka zacznie się rumienić Wtedy zdejmujemy z gazu - inaczej cebula i czosnek się przypalą i będą gorzkie. Ja zalewam tym smalcem słoiki i od razu zakręcam - po wystudzeniu można takie bardzo długo przechowywać. Najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz