Składniki:
- 1 kg oczyszczonych flaków mrożonych
- 40 dag mięsa wołowego rosołowego
- 1 udko kurczaka
- 2 średnie marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz oraz przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, lub zestaw gotowych przypraw do flaków
Flaki rozmarażamy, płuczemy pod wodą i gotujemy wraz z kurczakiem i wołowiną. Po zagotowaniu odcedzamy i ponownie zalewamy wodą i gotujemy, tym razem dodając przyprawy. Warzywa płuczemy obieramy trzemy na tarce o grubych
oczkach,dodajemy do flaczków. Cebulę obieramy i kroimy w drobną
kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę,smażymy na
złocisty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Kiedy flaczki bedą już miękie dodajemy zasmażkę energicznie
mieszając w garnku aby nie powstały grudy. Obieramy kurczaka i wołowinę od kości i dodajemy rozdrobnione mięso do flaków. Zmniejszamy ogień gotujemy
jeszcze kilka minut aż zasmażka zagęści lekko flaczki. podajemy ze świeżą bułką lub chlebem.
Smacznego
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz