środa, 1 maja 2013

Łosoś ze szpinakiem i serem feta

Składniki:
  • 0,5 kg filetowanego łososia
  • 30 dag szpinaku mrożonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • śmietana 18%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ser feta
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
Łososia należy oprószyć połamanym listkiem laurowym, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę wstawiamy w naczyniu żaroodpornym wraz z kilkoma łyżkami masła do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia na wierzchu smarujemy kilkoma łyżkami śmietany.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i wyciśnięty czosnek i dusimy razem ok 10 minut. Pod koniec dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, na wierzch układamy łososia. Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Ja jako dodatek podaję kilka gatunków sałat z serem feta i sosem winegret.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz