środa, 24 października 2012

Opieńki marynowane


Składniki:
  • 1 kg kapeluszy opieńków
  • 1 marchewka
  • 2 małe cebulki
  • 6 listków laurowych
  • 3/4 litra wody
  • 1/4 litra octu 10%
  • łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilkanaście ziarenek gorczycy, 10 ziarenek pieprzu, dwa owoce ziela angielskiego
Grzyby czyścimy, obcinamy nóżki i delikatnie płuczemy kapelusze w wodzie żeby ich nie uszkodzić. Następnie wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.
W oddzielnym garnku przygotowujemy zalewę - gotujemy wodę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, talarki pokrojonej marchewki, sól, cukier oraz przyprawy i ocet.
Po obgotowaniu grzyby umieszczamy w słoiczkach i zalewamy gorącą zalewą na wierzchu słoiczka umieszczając kilka plasterków cebuli i marchewki z zalewy, po kilka ziarenek pieprzu i gorczycy oraz listek laurowy. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wrzącą wodą (do około 1/3 wysokości słoika), pateryzujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce (ja przykrywam ręcznikami) i stopniowo chłodzimy, po ok. 30 minutach odwracając do góry denkiem). Idealna przekąska do czegoś wysokoprocentowego w zimowy wieczór :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz