Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 300 g wędzonego boczku
- 250 g schabu wieprzowego
- 250 g kiełbasy wiejskiej lub myśliwskiej
- 2 średnie cebule
- 6 śliwek suszonych lub wędzonych
- ok. 20 grzybów suszonych
- duża łyżka miodu
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek oleju
- 8 suszonych owoców jałowca
- 3 listki laurowe, 5 nasion ziela angielskiego
- papryka ostra, papryka słodka, tymianek, szczypta mielonej gorczycy, rozmarynu, kminku
- sól, pieprz do smaku
Kapustę należy opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, następnie pokroić, zalać do połowy wodą i gotować pod przykryciem 30 minut. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na około 15-20 min.
Mięso, oraz wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy razem do kapusty wraz z grzybami wyjętymi z wywaru (nie wylewamy go).
Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż mięso i kapusta będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy wywar z grzybów suszonych. Do bigosu można dodać także ugotowany groch (najlepiej łuskane połówki bo najszybciej się gotują). Bigosik najlepiej smakuje po dwukrotnym odgrzaniu :)
Smacznego.
Mięso, oraz wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy razem do kapusty wraz z grzybami wyjętymi z wywaru (nie wylewamy go).
Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż mięso i kapusta będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy wywar z grzybów suszonych. Do bigosu można dodać także ugotowany groch (najlepiej łuskane połówki bo najszybciej się gotują). Bigosik najlepiej smakuje po dwukrotnym odgrzaniu :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz