środa, 22 maja 2013

Sałatka włoska z szynką parmeńską, awokado i mozarellą


Składniki:
  • świeża rukola
  • opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • ser parmezan (tarty lub cienkie plastry)
  • duże, słodkie winogrona deserowe
  • mozarella
  • suszone pomidory
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz
  • do sosu winegret: miód, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda
Na dużym, płaskim talerzu układamy rukolę. Na nią kładziemy plastry awokado i szynki parmeńskiej. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie układamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i winogrona. Polewamy sosem winegret, posypujemy parmezanem. Na wierzch układamy pokrojone suszone pomidory i mozarellę. Można dodać świeże listki bazylii i roszponki. 
Wspaniała, pożywna i zdrowa sałatka.
Proponuję podawać z dobrym winem i grzankami z serem i sosem pomidorowym doprawionym bazylią, czosnkiem  i oregano.
Smacznego :)

8 komentarzy: