Składniki:
- plastry wędzonego łososia (400 g)
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- łyżka masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 szt serek Almette śmietankowy
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Szpinak podsmażamy na maśle na patelni, wraz z wyciśniętym czosnkiem. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i dodajemy żółtka z jajek, dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę i mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w temperaturze ok. 190 st.
dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę i mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w temperaturze ok. 190 st.
Wystudzony placek ze szpinaku smarujemy serkami i układamy na nich warstwę plastrów łososia. Zawijamy w roladę, odwijając papier. Całość owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Kroimy na plastry, podajemy przybrane natką pietruszki lub różnymi gatunkami sałaty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz