środa, 1 maja 2013

Rolada z łososia ze szpinakiem

Składniki:
  • plastry wędzonego łososia (400 g)
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szt serek Almette śmietankowy
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Szpinak podsmażamy na maśle na patelni, wraz z wyciśniętym czosnkiem. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i dodajemy żółtka z jajek, dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywno. Pianę 
dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę i mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w temperaturze ok. 190 st. 
Wystudzony placek ze szpinaku smarujemy serkami i układamy na nich warstwę plastrów łososia. Zawijamy w roladę, odwijając papier. Całość owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Kroimy na plastry, podajemy przybrane natką pietruszki lub różnymi gatunkami sałaty.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz