niedziela, 16 września 2012

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:
  • Szczaw świeży lub w słoiczku (300-350g)
  • porcja rosołowa (np. żeberko)
  • 4 średnie ziemniaki
  • włoszczyzna (seler, 3 marchewki, 1 pietruszka)
  • śmietana 18%
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • masło
  • sól, pieprz do smaku
Wypłukane w zimniej wodzie mięso gotujemy wraz z pokrojoną w kostkę włoszczyzną (można też zetrzeć ją na tarce). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szczaw. Jeśli robimy na świeżym to należy go wcześniej dokładnie wypłukać, poszatkować i podsmażyć na maśle. Jeśli w tym w słoiku jest dużo łodyg to można go wcześniej przetrzeć na sitku lub rozdrobnić blenderem.Gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy do smaku, potem zabielamy śmietanką. Podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki lub połówki.
Najlepszy świeży szczaw zbierzemy w maju - wtedy ta zupa smakuje naprawdę wyjątkowo :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz