niedziela, 16 września 2012

Żurek z białą kiełbasą.

Składniki:
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler)
  • cebula
  • żur gotowy w butelce (moim zdaniem najlepszy f-my Krzętle - 330 ml)
  • 3 białe kiełbaski
  • 4 średnie ziemniaki
  • wędzony boczek, lub kiełbasa (15 dag)
  • śmietana 18%
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy, 3 szt ziela angielskiego, łyżka majeranku, sól, pieprz
Włoszczyznę kroimy w kostkę i gotujemy z listkiem i zielem 25 minut. Dodajemy majeranek, cebulę uprzednio drobno pokrojoną i zeszkloną na patelni z drobno pokrojonym boczkiem lub wędzoną kiełbasą oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy jeszcze ok 15 minut.  Wlewamy żur, wrzucamy wyciśnięty czosnek, zagotowujemy, przyprawiamy i zabielamy śmietaną. Podawać można z ćwiartkami gotowanego jajka.
Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz