środa, 1 maja 2013

Smalec domowy

Składniki:
  • 0,5 kg słoniny bez skóry
  • 0,5 kg surowego boczku (chudego)
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka do smaku
Słoninę i boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i wytapiamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 min. - do czasu aż w tłuszczu będziemy mieć zarumienione skwareczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, tak samo pokrojone jabłko, na sam koniec dodając wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Przez ok. 10-15 min pozostawiamy na małym ogniu, do czasu gdy cebulka zacznie się rumienić Wtedy zdejmujemy z gazu - inaczej cebula i czosnek się przypalą i będą gorzkie. Ja zalewam tym smalcem słoiki i od razu zakręcam - po wystudzeniu można takie bardzo długo przechowywać. Najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz