środa, 22 maja 2013

Flaki wołowe

Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych flaków mrożonych
  • 40 dag mięsa wołowego rosołowego
  • 1 udko kurczaka 
  • 2 średnie marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz oraz przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, lub zestaw gotowych przypraw do flaków
Flaki rozmarażamy, płuczemy pod wodą i gotujemy wraz z kurczakiem i wołowiną. Po zagotowaniu odcedzamy i ponownie zalewamy wodą i gotujemy, tym razem dodając przyprawy. Warzywa płuczemy obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do flaczków. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę,smażymy na złocisty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Kiedy flaczki bedą już miękie dodajemy zasmażkę energicznie mieszając w garnku aby nie powstały grudy. Obieramy kurczaka i wołowinę od kości i dodajemy rozdrobnione mięso do flaków. Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilka minut aż zasmażka  zagęści lekko flaczki. podajemy ze świeżą bułką lub chlebem.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz