środa, 24 października 2012

Bigos

Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 250 g schabu wieprzowego
  • 250 g kiełbasy wiejskiej lub myśliwskiej
  • 2 średnie cebule
  • 6 śliwek suszonych lub wędzonych
  • ok. 20 grzybów suszonych
  • duża łyżka miodu 
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju
  • 8 suszonych owoców jałowca
  • 3 listki laurowe, 5 nasion ziela angielskiego
  • papryka ostra, papryka słodka, tymianek, szczypta mielonej gorczycy, rozmarynu, kminku
  • sól, pieprz do smaku
Kapustę należy opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, następnie pokroić, zalać do połowy wodą i gotować pod przykryciem 30 minut. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na około 15-20 min.
Mięso, oraz wędliny kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy razem do kapusty wraz z grzybami wyjętymi z wywaru (nie wylewamy go).
Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż mięso i kapusta będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy wywar z grzybów suszonych. Do bigosu można dodać także ugotowany groch (najlepiej łuskane połówki bo najszybciej się gotują). Bigosik najlepiej smakuje po dwukrotnym odgrzaniu :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz