środa, 4 lipca 2012

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • żeberko lub kawałek kurczaka (ok. 200 gram)
  • 2 marchewki, pietruszka, seler (1/2 jeśli duży)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • łyżka masła
  • ok. 200 ml śmietany
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
  • kostka rosołowa
  • łyżka stołowa mąki

Żeberko lub kurczaka gotujemy ok. 25 minut, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, oraz w całości pietruszkę i selera a także listek i ziele. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut. W międzyczasie obieramy ze skóry ogórki i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Starte ogórki odciskamy na sitku (sok zostawiamy) i przez chwilę smażymy na rozgrzanym maśle, po czym dodajemy mąkę i całość zasmażamy jeszcze kilka minut. Zasmażone w ten sposób ogórki dodajemy do gotujących się z mięsem warzyw i całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą, i pieprzem do smaku oraz zakwaszamy (stosownie do upodobań) sokiem z ogórków i zaprawiamy śmietaną (należy ją wcześniej zahartować w szklance z kilkoma łyżkami wywaru aby się nie zwarzyła.

 Do zupy można dodać świeży koperek. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz