niedziela, 12 sierpnia 2012

Penne z kurczakiem i brokułami

Składniki:
  • makaron penne ok. 200 g
  • średnia pierś z kurczaka
  • 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
  • 3 małe serki topione (z ziołami lub śmietankowe)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • mała cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • gotowy sos spaghetti "4 sery z brokułami" knorr lub camembert pleśniowy i lazur
  • starty parmezan do posypania 
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz biały do smaku
Brokuły wstawić do garnka z osoloną wodą i gotować 10 min. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić pokrojone drobno cebulę i 4 ząbki czosnku - zeszklić i dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oprószoną solą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć razem na lekko złocisty kolor. Dodać ugotowane brokuły i całość delikatnie wymieszać doprawiając do smaku solą i białym pieprzem oraz pokrojone 4 pozostałe ząbki czosnku (danie będzie bardziej aromatyczne). Chwilkę razem poddusić dodając kilka łyżek sosu.
Sos. Torebkę sosu dodać do ok 200 ml. wody i podgrzać mieszając. Dodać pokrojone w plasterki serki topione oraz śmietankę i ciągle mieszając zagotować. Po ok. 8 minutach gotowania na wolnym ogniu sos jest gotowy. Jeśli wybieramy sery naturalne to należy zwiększyć ilość śmietanki (400 ml), podgrzać i dodać kawałki sera camembert, lazur oraz topione i zagotować.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente lub do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek i wykładamy go na talerze. Dodajemy kurczaka z brokułami, polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Możemy ozdobić kilkoma listkami świeżej bazylii. Najlepiej smakuje z białym, toskańskim winem ! Smacznego :)